sobota, 4 maja 2013

poduszeczki truskawkowe z ciasta francuskiego

Witacie:)
Już od jakiegoś czasu u Basi w zamrażalniku leżało ciasto francuskie. Przyszedł wreszcie czas, żeby je wykorzystać. Ciasto francuskie sprawdzi się idealnie na majówkę, bo można z niego wyczarować wiele ciekawych i szybkich dań. Dodatkowo możemy te smakołyki przygotować wcześniej i zabrać ze sobą wszędzie:) Dzisiaj mamy dla was małe pierożki i poduszeczki (na tzw. "jeden kęs") z truskawkami i serkiem waniliowym. Zrobiłyśmy dwa rodzaje, ponieważ nie mogłyśmy się zdecydować, który wybrać:) Ciastka nie są bardzo słodkie, dlatego posypałyśmy je z wierzchu odrobiną brązowego cukru, który podczas pieczenia lekko się skarmelizował i nadał wypiekom ciekawego smaku. Jeśli macie ochotę na wersję wytrawną możecie zrobić ślimaczki z serem żółtym, przepis znajdziecie tu. Spróbujcie sami:)

Składniki:
ciasto francuskie
200g serka homogenizowanego waniliowego
250g truskawek
1 żółtko
ok 4 łyżeczki brązowego cukru

Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

2. Truskawki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do twarożku i delikatnie wymieszaj. Jeśli masz naturalny twarożek możesz dodać kilka kropli ulubionego aromatu, na przykład waniliowego lub rumowego.

3. Ciasto francuskie rozłóż i lekko rozwałkuj. Podziel ciasto na prostokąty o dowolnej wielkości. U nas były mniejsze, żeby ciastek było więcej. Możesz też wyciąć szklanką kółka lub nadać ciastkom dowolny kształt.

4. Wersja poduszeczki:
Na każdy kawałek ciasta nałóż łyżeczkę (jeśli kawałki ciasta są duże, nałóż więcej) serka z truskawkami i posyp odrobiną brązowego cukru. Nie składaj. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Układaj na blasze.


Wersja pierożki:
Na środek ciasta nałóż łyżeczkę serka z truskawkami, złóż ciasto na skos i dobrze zlep brzegi. Możesz docisnąć brzegi widelcem. Każdego pierożka posmaruj po wierzchu roztrzepanym żółtkiem i posyp odrobiną brązowego cukru.


5. Piecz ciastka przez 15-25 minut. Pierożki piekłyśmy 25 min, a rożki 15.
Smacznego.

Nasze oceny:
Basia: Uwielbiam ciasto francuskie, ponieważ pasuje praktycznie do wszystkiego. Ciasteczka są pyszne, chrupiące i wprost rozpływają się w ustach. Następnym razem zrobię je też z innymi owocami. Moja ocena: 10/10.

Julka: Idealna słodka przekąska!:) w smaku przypomina mi odrobinę ciasteczka Fornetti sprzedawane w niektórych supermarketach.
 Moja ocena: 10/10.

 

6 komentarzy:

  1. Robiłam coś podobnego ale z truskawkami i czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. prosto szybko i bardzooo smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne! Bardzo mi się podobają! ; )
    Wyglądają uroczo.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ! Ja uwielbiam ciasto francuzkie a z truskawkami to już obłęd :)

    Zapraszam
    zdrowiezwyboru.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto francuskie w tym wykonaniu bardzo mi smakowało... truskaweczki rozpływały się w ustach... fajny i szybki pomysł na deser. gmc_crew

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter